Att köpa och använda tygblöjor

Blöjor av tyg är fantastiska. De är snälla mot barnrumpan och miljön och de är nästan oändligt återanvändbara. Hos Baby be green hittar du flera modeller tygblöjor och du kan garanterat hitta en sort som passar dig och ditt barn.

Allt-i-ett tygblöjor. Den här tygblöjan sätter du enkelt på barnet då den absorberande tygblöjan och ytterskiktet som håller tätt sitter ihop i ett stycke. Den är mycket smidig att använda men lite dyrare än andra alternativ och tar lite längre tid på sig att torka.

Formsydd tygblöja med blöjbyxa. En tygblöja i formsydd bomullsfrotté eller bomullsflanell. Utanpå tygblöjan använder du en blöjbyxa som fuktspärr och som stängs med kardborre eller tryckknappar.

Vikblöjor i tyg med blöjbyxa. Klassisk tygblöja som består av kvadratiskt tyg som du viker till passande form och lägger i en blöjbyxa. Mycket prisvärt men kräver lite mer teknik.

Du väljer storlek på tygblöja och blöjbyxa efter hur mycket ditt barn väger. Vikt och storlek anges vid alla tygblöjor och blöjbyxor i webbutiken.

Hur många tygblöjor behövs?

Hur många tygblöjor du behöver beror på hur ofta du använder och tvättar dem. Om de används dagligen och du tvättar var tredje dag behövs ungefär 24 tygblöjor och 3-5 blöjbyxor.

Använder du endast tygblöjor under hela blöjperioden spar du både pengar och på miljön. Men naturligtvis går bra att använda både tygblöjor och engångsblöjor vid olika tillfällen och som passar dig och ditt barn bäst.

Hur tvättar jag tygblöjorna?

Vid blöjbytet sköljer du av tygblöjan med kallt vatten, vrider ur den och lägger i en hink med lock. Du behöver inte tillsätta vatten eller något annat i hinken. Tygblöjorna kan ligga i hinken upp till tre dagar innan tvätt.

Du tvättar tygblöjor och blöjbyxor tillsammans i 40-60°C. Undvik tvättmedel med Zeoliter. Använd inte heller sköljmedel eftersom det lägger sig som en hinna utanpå tyget vilket försämrar uppsugningsförmågan. För att undvika onödigt slitage bör du stänga kardborren på blöjbyxan vid tvätt och låta blöjbyxan torka innan du öppnar kardborrknäppningen igen. Vid behov kan du tvätta tygblöjorna, men inte blöjbyxorna, i 90°C.

Du kan med fördel hängtorka både blöjbyxorna och tygblöjorna, tygblöjorna kan torktumlas med det sliter mer på tyget och miljön.

Använd helst inte blekmedel till blöjbyxorna. Om det behövs så kan du använda blekmedel på tygblöjorna men tänk på att starka medel kan stanna kvar i tyget även efter tvätt och små barn är mycket känsliga för kemikalier. Vegetabilisk tvättvål eller galltvål är bättre för både barnrumpor och för miljön än starkare blekmedel.

Du kan gärna tvätta tygblöjorna innan första användningen, det ökar uppsugningsförmågan. Men blöjbyxorna behöver ingen förtvätt utan du kan använda dem direkt.

 

 

2 kommentarer

Under Tygblöjor

2 svar till “Att köpa och använda tygblöjor

  1. Tove

    Vi använder formsydd tygblöja + ullbyxor, tycker det verkar bäst eftersom ullbyxor andas till skillnad från fuktspärrar i plast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s