Barnkritor

I senaste nyhetsbrevet från leksaksaffären EkoLeko kom en varning för att vanliga barnkritor kan innehålla bly. Eller kanske mer en varning för att blint förlita sig på att leksaker som säljs i vanliga svenska butiker är säkra för barnen. När EkoLeko talade med Kemikalieinspektionen, som regelbundet testar leksaker för förbjudna ämnen, berättade de att nyligen hade de hittat ett paket med kritor som innehöll 17% bly. Det är mycket av ett mycket skadligt ämne.

Bly är förbjudet i leksaker eftersom det bl.a. försämrar den mentala utvecklingen hos barn. Det är så trist att vi inte ska kunna lita på att leksakstillverkare och försäljare vill barnen väl, eller åtminstone inte vill orsaka dem skada. Men så är inte alltid fallet, för även om bly är förbjudet i leksaker enligt svensk lag finns det alltid de som för att tjäna en hacka gärna bryter mot både lag och moral.

Själv försöker jag att handla endast från seriösa tillverkare med ambitiösa miljömål. Ekologiska och giftfria leksaker, helst ekologiskt certifierade om möjligt. Och det är ju så att billigt sällan är bäst och ytterst sällan är producerat med omsorg för barn och miljö.

Ekologiska konformade barnkritor

Annonser

3 kommentarer

Filed under Leksaker

3 responses to “Barnkritor

  1. Tack för ett mycket viktigt inlägg!!!

  2. Jessica Mörk

    Oups, måste genast införskaffa nya kritor till bebisen som glatt käkar alla färgglada små pinnar som kommer hennes väg…

  3. Jessica Mörk

    Kritorna är helt underbara! Vilken härlig form och färg, som små karameller för mina ögon och som riktiga karameller för lillsnuttis, röd och blå är provsmakade ochfick klart godkänt… kanske det enda hon åt i lördags när jag tänker efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s