Smartare barn med rätt stimulans?

Jag läser i DN om TV för bebisar som är stort i en del andra länder bl.a. Storbritannien. Enligt TV kanalen, som heter just BabyTV, skall dessa program specialproducerade för bebisar göra de små smartare genom att exponera dem för ämnen som musik, djur, natur och kreativitet. Programmen kanske är populära bland föräldrar men kritiker ifrågasätter om de verkligen fungerar eller ens är att rekommendera. Små barn lär sig bäst i sällskap av en vuxen och framförallt när de interagerar med en annan människa.

Ett i min mening bättre och trevligare sätt att stimulera barnet och dess utveckling är att låta det vara delaktigt i de vuxnas aktiviteter redan som nyfödd och så ofta som möjligt. Istället för att sitta i en babysitter eller ligga på golvet så kan bebisen bli buren i en bärsjal och därifrån, med och genom den som bär, ta del av vardagliga händelser. I bärsjalen sitter barnet nära och mycket tryggt och kan i ett avstressat tillstånd fokusera på att ta del av och bearbeta vad som händer runt omkring.

Det finns många aktiviteter som kan utföras med barn i sjal. Promenader i skog och i stad ger olika spännande intryck och kan varieras till att ske under tystnad och lyssnandes till skogens eller stadens egna ljud, eller sjungandes eller i sällskap och i samtal med annan vuxen.  Hemarbete som att diska, hänga tvätt, dammsuga och laga mat kan man utföra med bebis i sjal. Konstnärliga saker som att måla med staffli och dansa, och det går säkert även bra att spela på en del instrument. Oftast är det sysslor i rörelse som gillas av de små så just att sitta framför datorn eller att se på TV får vänta tills den lille sover.

Bebis i bärsjalen Tricot-slen

Annonser

1 kommentar

Filed under Bära barn

One response to “Smartare barn med rätt stimulans?

  1. Jessica

    Använder oftast ergon numera eftersom jag inte lärt mig knyta sjalen på ryggen… (note to self – måste lära mig) men igår hade jag glömt ergon i stan och fick tillfälle att första gången på länge använda bärsjalen och snacka om att det är mysigaste mysigaste. Det blir supergosigast :). Fick ju bära liten fram så det vart ju sånt pussläge…

    kram till er alla!
    Jessica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s