Giftfri lek?

Jag läser i nyhetsbrevet från Kemikalieinspektionen om det nya leksaksdirektivet som gäller från och med den 20 juli i år. Det är glädjande att direktivet innehåller mer omfattande regler om kemikalier i leksaker bl.a.

  Ämnen klassade som cancerframkallande, arvsmasseskadande eller reproduktionsskadande förbjuds i leksakens delar som barnet kan komma åt.

•  55 allergiframkallande doftämnen förbjuds i leksaker.

•  Lägre gränsvärden för 19 farliga metaller för hur mycket av ämnet som får läcka ut ur  leksaken.

Mycket bra att lagen skärps när det gäller farliga kemikalier i leksaker. Men om vi vänder på det så betyder det ju att fortfarande idag så är 55 allergiframkallande ämnen tillåtna i leksaker; att cancerframkallande, arvsmasseskadande eller reproduktionsskadande ämnen är tillåtna ÄVEN i de delar av en leksak som ett barn kommer åt; och att 19 farliga metaller får finnas i OCH får läckas ut ur leksaken.   

Nu blir det ändring på just dessa punkter i alla fall även om man kan tycka att farliga ämnen borde vara totalt förbjudna i saker till barn. Punkt slut liksom.  

Jag hoppas att vi snart får se fler småbarnsleksaker var av naturliga och ekologiska material på marknaden för vi har verkligen ingen rätt att experimentera med barnens hälsa och framtid så som vi gör nu.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kemikalier i barnens miljö, Leksaker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s