Den giftiga badankan.

Ännu en gång har det forskats och upptäckts att det läcker gifter ur mjuka plastsaker. Syntetiska textilier och plastprodukter testades och en tredjedel visades läcka farliga kemikalier till vatten, av tretton testade barnprodukter var fem giftiga. Det är framförallt mjuk plast som innehåller och läcker skadliga kemikalier.

Detta är produkter och leksaker som så gott som alla barn kommer i kontakt med regelbundet. Det är mycket illa när det gäller saker som kan läcka gifter till badvattnet eller när det gäller kläder som sitter tätt inpå huden. Även i mitt eget någorlunda plastsanerade hem smyger det sig in giftiga produkter i form av presenter och gåvor från välmenande nära och kära. Och självklart skräp-gratis-leksaker som ideligen prackas på barnen.

Det var länge sedan som badankorna åkte ut hos oss. Men trots min dedikation åt miljösnälla och giftfria barnprodukter så hittar jag efter en snabb inventering genast dessa misstänkta objekt:

Badboll – reklam.

Armpuffar – födelsedagspresent.

Dansklänning i syntet – ALLA har en sån med Hello Kitty pappa!

Hopprep. Men det borde inte vara lika farligt så länge inte lillen tuggar på det.

Vad gör jag nu då? Ska jag ta dessa saker ifrån mina barn? Vilket ansvar som ligger på våra föräldraaxlar.

Skandal!

Annonser

3 kommentarer

Filed under Kemikalier i barnens miljö, Leksaker, Plast och miljö

3 responses to “Den giftiga badankan.

 1. Johnna

  Ja det är lurigt med dom där syntetiska materialen, vet du ur det är mer polyester och dylikt? Utsöndrar dom också massa skit?
  Tack för en bra blogg!!

  • Hej Johnna,
   Polyester består av stabila polymerers och risken att det läcker ut kemikalier är mycket liten. T.ex. så får förpackningar till varor som är märkta med Bra Miljöval vara av plasterna polyeten, polypropen och PET men inte av PVC, polystyren eller oidentifierbar plast.
   Tack för att du läser bloggen!
   MVH/Jenny

 2. Susanne Zeta

  Hur är det med alla easy-up tapeter och liknande tapeter som är avtorkningsbara. De har antingen en hinna av polyester eller vinyl. Men vem vill ha det!? Inte jag i alla fall. Det går inte att använda vanligt traditionellt tapetlim, flingor som man löser upp själv och som är gjort på enbart cellulosa och inte innehåller konsveringsämnen eller kemikalier. Utan man måste använda Bostika eller vad det heter el liknande lim eftersom de här nya tapterna som dominerar marknaden innehåller plaster och då fungerar bara det där limmet i alla fall inte jag vill använda.
  😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s