Leksaker med förbjudna halter av bly.

Kemikalieinspektionen har polisanmält 14 svenska företag som importerat elektriska leksaker och hemelektronik som innehåller förbjudna halter av bly. I ett analysprojekt köptes produkterna in från svenska butiker och testades för förbjudna ämnen bl.a. bly, kvicksilver och kadmium. Analysen visade att var femte produkt innehöll för höga halter bly trots att förbudet på halter över 0,1 % har funnits sedan 2006.

Bly är en tungmetall som vid redan låga doser kan ge skador på nervsystemet hos foster och barn. Institutet för Miljömedicin (Karolinska Institutet) rapporterar att studier har påvisat fördröjd utveckling, nedsatt IQ och beteendestörningar hos barn som exponerats av bly.

Vi konsumenter blir bedragna när sådant här händer, och på störst bekostnad av våra barns hälsa. Det är skrämmande att 17 av 79 testade leksaker innehöll bly i halter tillräckligt höga för att orsaka allvarliga skador på barn. Jag tror att många konsumenter litar på att varor i svenska butiker skall vara testade och säkra, framförallt när det gäller leksaker och andra varor till barn. Men man måste vara försiktig och lite på sin vakt.

Ta reda på och leta upp leksaker från seriösa tillverkare och hoppa över massproducerade leksaker och billig import. Det är alltid ett gott råd att försöka undvika eller dra ned på mängden elektriska och elektroniska leksaker. Det kanske räcker med en radiostyrd bil och så kan resten av sakerna i barnrummet vara av sundare material.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kemikalier i barnens miljö, Leksaker

One response to “Leksaker med förbjudna halter av bly.

  1. Man behöver bli påmind – ofta – om hur illa det faktiskt är.. annars står man plötsligt där vid leksakerna i stora affären och väljer fel, för att barnen lärt sig gilla att få nytt ofta. Bra att du tar upp ämnet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s