Konsument koll

Visst kan det vara svårt som konsument att ha full koll på de olika ekologiska certifieringar och märkningar som finns. De är ju rätt så många, t.ex. GOTS och Demeter. Och så har vi Fairtrade som bl.a. garanterar rättvisa arbetsförhållanden. Och sen har vi också Öko-Tex 100 som intygar att textilen har testats för och inte innehåller hälsofarliga kemikalier. Men Öko-Tex är inte en ekologisk certifiering.

Klurigt kanske, men jag tycker faktiskt att de som arbetar i branschen ska ha koll. När jag specificerar till en klädimportör att Baby be green endast marknadsför ekologiska babykläder och produkter så är det inte ok att säga: Ja! De är märkta med Öko-Tex 100. Ekologiskt!

Det är ju falsk information. Med detta belyser även hur viktigt det är att som konsument ha lite koll själv. Det är mycket viktigt att fråga, men man måste även ha tillräckligt med kunskap själv för att kunna avgöra om man får ett riktigt svar.

För en snabb översikt om några av de märken och certifieringar som kan finnas på baby och barnprodukter med eko/reko profil se här.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Ekologiska märken och certifieringar

4 responses to “Konsument koll

  1. Jag håller med dig till 100 %. Det är väldigt irriterande när man ser att vissa klädmärken marknadsför sig som ekologiska, trots att de bara har Öko-Tex-certifiering.
    Vilken bra översikt du gjort; perfekt med både bild och text.

  2. Här är en bra guide om de vanligaste märkningarna http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/Page____1742.aspx
    Dock är den inte så bra på textilier än men en ny version är på väg…

  3. mattias

    Tack, tack för en jättebra blogg! Ska precis köpa sänkläder till mitt kommande barn- ger mig ångest att de små ska behöva snusa in kemikalier i sin säng- men det verkar vara en hel djungel att botanisera i! Ikea har tex ingen natur/ekovänlig madrass eller sängkläder alls! Har du skrivit någonting om madrasser?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s