Tänd på syntet?

Med anledning av artikeln om hembränder Nollvision ska ge färre brandoffer i  SvD idag kom jag att tänka på lite fakta jag nyss lärt mig om hur lång tid det tar innan ett rum är övertänt. År 1950 tog det 15 min för ett rum att fatta eld, idag tar det bara tre minuter, detta skriver Monica Kauppi i sin bok Impotens Madrassen.

3 minuter! – Rädde sig den som hinner….

Förklaring ligger i den stora mängd syntetmaterial vi använder i våra hem idag. Många av dessa är mycket lättantändliga, men tyvärr verkar vi aldrig få nog av dem. Framförallt barnrummen är ofta fulla av både kläder och prylar i syntet:

Fleecejackan

Skumgummimadrassen

Fyllningen i täcken och kuddar

Lekmattan

Utklädningskläderna och danskläderna

Dockorna och gosedjuren

mm.

Dessa material gör våra hem mycket mer lättantändliga än vad de var innan synterevolutionen. För att komma tillrätta med denna lättantändlighet behandlas många prylar och material med flamskyddsmedel för att sakta in brandutvecklingen om materialet kommer i kontakt med eld eller stark värme. Tyvärr är de allra flesta flamskyddsmedel skadliga för hälsan och miljön och tros orsaka alla möjliga besvär och sjukdomar, inklusive allergiska reaktioner och cancer. Och med tanke på de futtiga tre minuter vi har på oss innan flammorna slår upp så verkar de ju inte skydda oss så bra ändå.

1950 hade vi mer naturmaterial i hemmen, t.ex. trä, bomull och ull. Dessa material fattar inte eld lika snabbt som syntet. Dessutom innehåller de mindre kemikalier, och från miljövänliga företag finns både giftfria och miljösmarta kläder, leksaker och inredning i naturliga material att njuta av.

Mindre syntet och fler naturmaterial i hemmen!

Annonser

2 kommentarer

Filed under Kemikalier i barnens miljö

2 responses to “Tänd på syntet?

  1. Jag tror jag har lösningen! http://www.returnity.at/

    Det är egentligen möbel och inredningstyger men vi har jobbat lite med de: http://www.bonkelidesign.se/2010/04/cradle-to-cradle/

  2. bra inlägg! Har länkat till dig på facebook och i min blogg, hoppas fler får upp ögonen snart. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s