Global Organic Textile Standard

Märken och certifieringar på produkter är till för att informera konsumenten om en vara, dess egenskaper eller ursprung t.ex. När det gäller märken som används på kläder för att informera om dess ekologiska status finns det några stycken och för den oinvigde kan det vara svårt att skilja dem åt.  

GOTS – Global Organic Textile Standard är frukten av ett samarbete mellan flera av de stora certifieringsorganen. De utvecklade GOTS för att det bättre gynnar både konsumenten och alla i tillverkningsledet med ett enhetligt system.

GOTS innefattar miljö och sociala kriterier genom hela produktionsledet av ekologiska textilier, från skörd av råmaterial, till beredning, tillverkning och fram till märkningen av varan. Alla naturliga fibrer kan GOTS certifieras och det finns två nivåer av standarden, minst 95% eller 70% ekologiska fibrer. Den certifierade produkten kan alltså innehålla upp till 5% eller 30% återvunna eller syntetiska fibrer men det får inte vara en inblandning av icke-ekologiskt av samma fibertyp.

Miljökriterierna inkluderar utöver att råvaran ska vara ekologiskt odlad, bl.a. förbud mot skadliga ämnen som formaldehyd, GMOs, Azofärger, phalater och PVC. De sociala kriterierna gäller bl.a. organisationsrätten, förbud av tvångsarbete och barnarbete, hygieniska och säkra arbetsförhållanden, ingen diskriminering och skäliga löner.

Känns väl rätt självklart att man vill handla ekologiska babykläder som uppfyller dessa krav? Minst!

Finfina babykläder som är tillverkade i GOTS-certifierad ekologisk bomull är Sture&Lisa, BonkeliMini och Röda Hund.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ekologiska babykläder, Ekologiska märken och certifieringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s