Ekologiskt privilegium

En äldre kvinna råkade höra vad jag sa häromdagen när jag för en väninna berättade om de fantastiskt fina och ekologiska babykläder som jag precis köpt in till butiken. ”Ursäkta mig” sa hon, ”hörde jag verkligen rätt? Ekologiska babykläder! Så överdrivet….”

Det kan man ju tycka.

Jag försökte förklara dittan och dattan med kemikalierester och babyns hälsa men hon hade hakat upp sig på att ekologiskt är lyx och att vi skämmer bort våra barn nu för tiden.

Och visst känns det lyxigt att handla ekologiskt. Lite finare, lite speciellare. Medvetet.

Men det är ju så mycket mer som ligger bakom valet att klä sina barn endast i kläder av ekologiska tyger. Det är ju inte mervärdet av lyx som är det vi egentligen betalar – ibland lite extra – för, utan avsaknaden av rester från syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

Miljöbelastningen av bomullsodling är enorm. Bomull som odlas konventionellt, dvs. icke-ekologiskt, besprutas med en mängd kemiska bekämpningsmedel. Dessa ofta långlivade kemikalier sprids i luft och vatten och förorenar både den närliggande miljön och förgiftar bomullsarbetarna. Bomullen kräver dessutom mycket vatten och näring vilket tillgodoses genom konstbevattning och konstgödsel.

Den största skadan sker vid odlingen men en del gifter sitter ännu kvar i plagget när det når oss konsumenter. Den slutliga användaren – kanske en liten nyfödd – tar genom huden upp dessa gifter i kroppen. Ämnen som kan vara allergiframkallande, cancerframkallande eller hormonstörande. Dessa kemikalier blir färre med varje tvätt då de successivt tvättas ur plagget och blir till ett problem för reningsverken och naturen istället.

Tänk att vi medvetet måste välja bort att inte belasta våra barn och deras framtid med dessa gifter. Det blir vårt lilla privilegium att skydda våra barn från skadliga kemikalier. Vi som har råd. Och vi som har vetskapen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ekologiska babykläder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s